Marenkikuorrutettuja suojakuoria

Joinain aamuina tunnen pakottavaa tarvetta sulkeutua vain itseeni. Jalat kävelevät aamulla lämpömittarille ja vaihtavat lasten kouluvaatteet lämpimämpiin, rutiinit huolehtivat koirat tarpeilleen ja selkäranka muistuttaa syömisen tärkeydestä. Silti mieleni askartelee ihan muissa ajoissa.

Voiko edessä oleviin vaikeisiin aikoihin oikeasti valmistautua ilman, että röllipeikosta kasvaa mörrimöykky? Osaanko käyttää niissä hetkissä oikeita työkaluja kokemuksieni pakista? Ymmärränkö oman parhaani vai huolehdinko tyylilleni uskollisesti enemmän muiden hyvinvoinnista? Jos rajojen vetäminen on minulle ilman stressipiikkiäkin vaikeaa, miten onnistun siinä paineen alla? Miten käsittelen muiden julkituomia pettymyksen tunteita, kun ei käyttäydykään heidän odottamallaan tavalla? Joinain aamuina kysymyksiä on ilmassa enemmän kuin tavallisesti.

Oikeustaloissa on marenkimainen tunnelma. Päältäkatsoen kevyt ja älimäkpiilimäisen hempeä, mutta kun varovasti haukkaat pienen palan tajuat, että höttöisennäköinen unelma onkin kova, kuiva ja täynnä ilmakuplia. Käytävillä ihmiset hymyilevät kohteliaasti, jonottavat ystävällisesti samalla vesiautomaatille eivätkä tunge vessaan odottelemaan vuoroaan, vaan jäävät oven ulkopuolelle näpyttelemään kännykkäänsä. Suljettujen ovien takana ihminen, jonka kanssa olet päättänyt saattaa maailmaan kauneimman testamenttisi, ei enää kuulostakaan samalta kuin niiden uusien pitsilakanoiden välissä, mitkä haettiin yhdessä kodinykkösen alennusmyynneistä tammikuussa. On seiniä, joiden sisällä siinä lasissa ei ole kaikille riittävästi vettä.

Kun illalla nostan särkevät kantapääni kohti kattoa, mitä toivon muistavani tästä päivästä? Onko siinä muistossa riittävästi oppia huomisen kohtaamiseen? Osaanko kaikkien elämäni päivien muistoilla rakentaa itselleni kuoren, joka suojelee riittävästi, mutta ei kasvata ympärilleni panssaria? Osaanko suojata paremmin vuoden vanhan läppärini, kun vajaan nelikymppisen itseni?

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naanan elämää 2.0

Tästäkö se joulu sitten alkaa?

Parempia huomisia